GLUTENLİ YİYECEKLER

Glutene karşı hassasiyeti olanların işi oldukça zordur.

Ekmek, pasta, kek, hazır çorba, bazı dondurma çeşitleri gibi birçok gıdadan uzak durmaları gerekiyor. Çünkü tam şifa sağlayacak herhangi bir ilaç bulunmuyor. Bu nedenle, normal ve sağlıklı bir yaşam sürmek için glutensiz bir beslenme gerekiyor. Bunun anlamı buğday, çavdar, arpa, yulaf ve diğer bazı tahıllar ile içerisinde bu tahılların bulunduğu yiyeceklerden uzak durmaktır.

Askmen isimli internet sitesinde yer alan habere göre, glutene karşı alerjisi bulunan kişilerin sıkı bir diyet yapması gerekiyor. Bu alerji türü yeni değildir, ancak artık nedeni daha iyi anlaşılıyor ve daha çabuk teşhis ediliyor.

Gluten iki proteinin karışımıdır ve buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda doğal olarak bulunuyor. Gluten yaygın olarak bunların doğal formunda bulunuyor ve gıda üretim süreçlerinde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Gıdalar rafine edilirken, gluten ketçap ve dondurma gibi ürünlerde dengeleyici ajan olarak kullanılıyor. Eğer üretim sürecinde kullanılıyorsa, genellikle ürünün etiketinde gluten içerdiği belirtilmiyor.

Glutensiz bir diyet yapacaksanız, yapacağınız ilk şey buğday içeren ürünleri yememek olmalı. Ürün paketlerinin üzerini okuyarak bunu kolayca uygularsınız. Pasta, ekmek, pastane ürünleri, kek gibi tatlılardan uzak durun. İşte içinde gizli olarak gluten bulunduğu için uzak durmanız gereken gıdalar:

1. Kremalı çorbalar: Hazır çorbalarda gluten açısından önemli olan aynı miktarda un, tereyağı süt ya da kremayla pişirilmiş bir karışım olan "roux"dur. Buna alternatif olarak evde yapacağınız pirinç çorbasını rahatlıkla içebilirsiniz.

2. Soya sosu: Glutenden uzak durmak için Çin mutfağından da kaçınmalısınız. Soya sosu da buğday içerir ve etiketinde genelde yazmaz. Soya sosunun tadını seviyorsanız Japon mutfağına ait olan Tamari sosu deneyin.

3. Bazı dondurmalar: Birçok durumda dondurma gluten içermez. Ancak bisküvi ya da kek arasındaki dondurmalarda gluten bulunduğu için bunlardan uzak durmalısınız.

4. Salata sosları: Bu soslarda da üretim sürecinde gluten kullanıldığı için etikette belirtilmez. Bunlarda gluten olup olmadığını öğrenmek için üreticiyle iletişime geçmelisiniz. Eğer içinde gluten varsa, evde kendi sosunuzu yapın.

5. Birçok sos: Kremalı çorbanın yanında birçok sosta da gluten var. Bazı soslarda buğday kullanıldığı belirtiliyor. Bu nedenle yemeklerinizi dışarıda yemeyin, evde un kullanmadan mısır nişastasıyla kendi yaptığınız sosları kullanın.

6. Bazı vitaminler: Bazı vitaminlerin gluten içerdiğini unutmayın. Üretim sürecinde kullanıldığı için şişelerde gluten olduğu belirtilmiyor. Ancak, gluten korkusuyla vitamin içmeyi bırakmayın. Yapabileceğiniz en iyi şey, üreticiyle konuşup vitaminin içinde ne olduğunu öğrenmektir.

7. Patates cipsleri: Birçok cips güvenilirdir. Ancak, satın almadan önce her paketin etiketini okuyun. Bazıları, özellikle yoğun çeşnili, baharatlı olanlarında buğday bulunabiliyor. Buna alternatif olarak glutensiz cipsleri tercih edin.

8. Ketçap: Herhangi bir ketçap türünde domates, şeker, sirke ve baharatlar vardır. Üretim sürecince gluten eklenirse etikette belirtilmiyor. Sağlıklı gıda mağazalarında glutensiz ketçap bulunuyor. Fakat bunlar normal ketçaptan daha pahalıdır.

9. Şekerleme: Birçok şekerleme türü gluten içermesine rağmen etiketlerinde nadiren bu ifade kullanılmıyor. Fakat bu tür şekerlemelerin içinde doğal tatlandırıcı olup olmadığına bakabilirsiniz. Çünkü doğal tatlandırıcı gluten içerir. En iyi alternatifiniz glutensiz şekerlemeyi denemek ya da bu ürünlerden tamamen uzak durmak.

10. Sosis ve hazır etler: Gıda üreticileri sık sık hazır etleri buğdayla şişirirler. Çünkü bunlar gerçek etten daha ucuzdur. Eğer yeterince baharat ve kokulu çeşni eklenirse, tüketici farkı anlayamaz. Bu tür etlerden, sosisten uzak durun. Bunun yerine glutensiz dilimlenmiş et, buğday kullanılmamış sosis ve yüzde 100 biftek alabilirsiniz.

Zaman

Yorum Yaz
Arkadaşların Burada !
Arkadaşların Burada !